5 razloga zbog kojih treba da jedemo kupus

U sto grama svježeg kupusa nalazi se oko 40 mg vitamina C, što je polovina dnevne preporučene doze. Ljekovita svojstva kupusa su ogromna, pa se njegova konzumacija preporučuje tokom cijele godine, a posebno tokom zime.

 

Kupus oznažava imunitet

Pored vitamina C, kupus sadrži i značajne količine beta-karotena, te minerala kalcijuma, željeza i magnezijuma. Kupus je najljekovitiji kada je sirov, ali i kada je kiseo. Svoja zdrava svojstva gubi sa produženom termičkom obradom.

 

Podstiče probavu i mršavljenje

Čak 92,5 posto kupusa čini voda, stoga ne čudi što se to povrće smatra dijetalnom namirnicom. Uz to usporava pretvaranje šećera i drugih ugljenih hidrata u masti. S obzirom na to da ima i visok postotak celuloze, podstiče rad probave i smanjuje nadutost organizma.

 

Štiti disajne puteve

Po nekim istraživanjima sok od kupusa djelotvoran je lijek kod plućnih bolesti, a njegova konzumacija može pomoći da se smanji bol u grlu. Kupus pomaže u čišćenju disajnih puteva kod bronhitisa ili astme.

 

Čuva zdravlje želudca

Kupus je namirnica koja sadrži sulforafan. Riječ je o organskom spoju koji čuva digestivni trakt od vraćanja želudačne kiseline u jednjak. Uz to se kaže i da pomaže pri eliminaciji Heliko bakterije.

 

Pozitivno djeluije na upalne procese

Ovo zeljasto povrće ima snažna antiupalna svojstva, a oblozi od kupusa česta su preporuka za razne vrste bolesti. Kupus dezinfikuje, smiruje opekotine, ekceme i akne, ublažava otekline i ozebline, kao i migrene. Povrh svega poboljšava koncentraciju, a pozitivno utiče na raspoloženje.